De COOP Eemsmondloop in Uithuizermeeden is de vijfde loop binnen het Ommelander loopcircuit. Onder uitstekende weersomstandigheden werden mooie prestaties geleverd en was er soms felle strijd. Winnaars op de tien kilometer werden Maurice Smit uit Delfzijl in 34:38 en Hendrike Oosterhof uit Den Haag in 38:38. Michel Janssen en Trijn Tromp werden 'Snelste Meijster'.

Het weer in Uithuizermeeden was mooi, uitstekend hardloopweer met een lekker oosten windje. Ook de tijden waren scherper dan in 2018. Ondanks dat het niet zo warm was werd er goed gebruik gemaakt van de twee waterposten aan het uitgestrekte landelijke parcours in en om Uithuizermeeden. Om 14:00 loste de kersverse voorzitter van de die week opgerichte Stichting Eemsmondloop Johan Werkman het startschot voor de Snel uitzendbureau Basisschool Scholierenloop. De 35 kinderen van de basisscholen uit de regio deden hun uiterste best om, daarbij aangemoedigd door ouders, opa en oma’s en het publiek, een goede prestatie neer te zetten. Alle kinderen kregen een medaille en een traktatie uitgereikt en de winnaars mochten op het ere podium komen om hun welverdiende beker in ontvangst te nemen.

Om 15:00 was het de beurt aan de volwassenen, zij werden door burgemeester Henk Jan Bolding weg geschoten. In totaal deden er 206 lopers mee in Uithuizermeeden, zowel 5 kilometer recreanten als 10 kilometer wedstrijdlopers. Veel lopers viel het op dat er een bredere weg aangelegd was rondom de Rensumaborg, waardoor er meer ruimte was om elkaar te kunnen passeren. Na de loop werd de prijsuitreiking gedaan door wethouder Sportzaken Harmannus Blok. Bij de heren senioren was Maurice Smit uit Delfzijl de winnaar in een tijd van 34:38, al na de eerste doorkomst op 5 kilometer lag hij strak aan kop en deze positie heeft hij niet weer afgestaan. Als tweede finishte Wouter Dijkstra uit Zuidwolde in een tijd van 34:52. Als derde ging Gerben Vermij uit Leens over de Meijster finish in een tijd van 36:12. Bij de heren 40+ ging de winst naar Jetze Genee uit Makkum in een verdienstelijke tijd van 35:39, de tweede plaats was voor Richard Schudde uit Delfzijl in een tijd van 39:21 en Halbe de Jong uit Groningen bemachtigde de derde plek in een tijd van 40:56. Bij de heren 50+ ging de winst naar Edward Pechler uit Bierum in 38:07, de tweede plek was voor Sietze Jan Boer uit Groningen in 38:37 en de derde plaats was voor Klaas Brouwer uit Zuidbroek in 39:29. Bij de categorie Heren 60+ ging de winst naar Karel Edens uit Groningen in een tijd van 40:59. Eemsmondrunner Roelof Berends uit Oudeschip werd tweede in een tijd van 43:41. De derde plek was voor Meine Hoitsma uit Kollum in een tijd van 46:17.

Bij de vrouwen senioren ging de winst naar een oud lid van de Eemsmondrunners. Hendrike Oosterhof uit Den Haag won in een tijd van 38:38. De tweede plaats was voor Annemarije Souer uit Bedum, in een tijd van 43:40. Zij was op dit parcours bijna 3 minuten sneller dan in 2018 en de derde plek ging naar Femke Veldman uit Delfzijl in een tijd van 46:40. Bij de dames 40+ ging de winst naar Carla Dijkstra uit Groningen in een tijd van 45:34, de tweede plaats was voor Eemsmondrunner Marinde Pieters uit Warffum in een tijd van 45:40 en Wanda Evertsz uit Delfzijl behaalde de derde plek in een tijd van 49:57. Bij de dames 50+ ging de winst, evenals 2018, naar Simone Binnema uit Eenrum. Zij legde de 10 kilometer af in 45:26, gevolgd door Gea Meulema uit Winsum in een tijd van 48:08. Derde werd Gonny Houtman uit Winsum in 48:57.

Binnen de Eemsmondloop wordt ook een prijs uitgereikt aan de snelste 5 kilometer lopers. Bij de heren passeerde Anne Jan van der Leest uit Delfzijl als eerste de finish in een tijd van 20:25 en Graciëlla Evertsz, eveneens uit Delfzijl, in een tijd van 21:16. Zij ontvingen een herinnering van de organisatie. Primeur bij de loop was dat winnaar Maurice Smit laatste loper Aafje v.d. Akker begeleidde tijdens de laatste meters naar de finish. Daar werden ze onder luid applaus door het publiek samen binnen gehaald.

Een aparte categorie binnen de COOP Eemsmondloop is de Snelste Meijster man en Snelste Meijster vrouw op de 10 kilometer. De snelste man was, evenals vorig jaar, Michel Janssen. Hij mag dit jaar de wisselbeker op zijn nachtkastje plaatsen. Bij de vrouwen ging de beker wederom naar Trijn Tromp. Zij was op de finish 10 seconden sneller dan Dianne Boerema.

De waardebon van € 75,00 beschikbaar gesteld door sporthuis Mossel uit Appingedam, gespecialiseerd in sportartikelen werd gewonnen door Rob Libbers uit Groningen.

De organisatie van de COOP Eemsmondloop verliep goed, ondanks de vele activiteiten die op dezelfde dag georganiseerd werden in het dorp. De sfeer tijdens de loop was uitstekend en nadat de laatste loper de finishlijn gepasseerd was, werd alles snel opgeruimd. Hierdoor kon het verkeer en de muziekkorpsen die deelnamen aan de taptoe weer bezit nemen van de straten. Het bestuur gaat zich voorbereiden op de 34e COOP Eemsmondloop in 2020.

Op zaterdag 19 oktober 2019 is de laatste loop van het Huis & Hypotheek Ommelander loopcircuit 2019. De locatie is op en rond landgoed Ekenstein te Appingedam.

- uitslagen COOP Eemsmondloop, zaterdag 5 oktober 2019
- foto's COOP Eemsmondloop, zaterdag 5 oktober 2019 deel 1
- foto's COOP Eemsmondloop, zaterdag 5 oktober 2019 deel 2
- foto's Harriet Koning, Eemsmondloop, zaterdag 5 oktober 2019


 

 

© 2020 Ommelander Loopcircuit

© 2021 Ommelander Loopcircuit
Joomla Templates by Joomzilla.com