De Eemsmondloop in Uithuizermeeden trok afgelopen zaterdag bijna driehonderd deelnemers, jeugd en volwassenen uit Uithuizermeeden en zeer wijde omtrek. Ondanks de regen die de hele middag viel werden uitstekende prestaties geleverd en was er soms felle strijd. Winnaars op de tien kilometer werden Maurice Smit uit Delfzijl in 33:05 en Hendrike Oosterhof uit Den Haag in 38:59. Wegahta Kesete Hagos en Anneke Krijger werden 'Snelste Meijster'.

Regen is voor hardlopers niet per se een nadeel. Het maakt de lucht schoon. Zaterdag was het bovendien niet koud en stond er weinig wind: uitstekend loopweer. De winnende tijden van Smit en Oosterhof zijn de snelste die sinds in ieder geval 2010 tijdens de Eemsmondloop zijn neergezet.
Maurice Smit had zijn prestatie, veertig seconden sneller dan zijn voorgaande persoonlijk record, niet zien aankomen. Hij was verkouden, vertelde hij na afloop, en dacht 'nou ja, ik doe gewoon mee, puur om de punten. Maar toen ik aan de wedstrijd begon voelde het meteen al heel lekker. Ik ben heel blij'.

Duel

Op ruim drie minuten afstand van Smit was Gerben Vermij uit Leens de tweede finisher (36:12). Na hem volgden Gerard Vos uit Appingedam en Wegahta Kesete Hagos uit Uithuizermeeden, allebei in dezelfde tijd (37:16) en na een boeiend duel.
Wegahta Kesete Hagos, van Eritrese komaf maar lid van Eemsmond Runners, maakte de fout lang dichtbij Smit te blijven. Hij moest na enkele kilometers zijn tempo laten zakken, zover dat Gerben Vermij  hem voorbij kon gaan, en hij kreeg in de zesde kilometer zelfs te maken met zijsteken. In de bocht van Lutjewegje naar Oudedijksterweg, weer ruim twee kilometer verder, sloot Gerard Vos aan. Kesete gaf zich echter niet gewonnen, en Vos deed niet onmiddellijk een poging los te komen. Naast elkaar en in exact hetzelfde pasritme gingen de twee lopers hun laatste vijfhonderd meter in. Rond de Bommelvijver, in het zicht van de finish, volgde de ene versnelling op de andere, een prachtig gezicht voor het publiek dat zo lang de regen had getrotseerd. Vos trok aan het langste eind, Kesete werd vierde en Snelste Meijster Man. Zijn tijd betekende ook een nieuw persoonlijk en clubrecord.
Precies hetzelfde overkwam een kwartier later Anneke Krijger: haar 53:45 was goed voor de vierde plaats in haar categorie (vrouwen vijftig plus), Snelste Meijster Vrouw, persoonlijk en clubrecord.
Onder de andere Eemsmond Runners die de tien kilometer liepen, vielen Roelof Berends (42:42) en Jan Hendrik Polhuijs (44:45) op, met een derde en een vierde plaats bij de mannen zestig plus. Polhuijs liep een sterk persoonlijk record na een avond en nacht met maagkrampen. Hij keek terug met: 'ik dacht nou, dat gaat nooit goed hè, ik zie wel waar het schip strandt. Maar 't ging wel goed voor deze oude man. En nu wil ik verder, het moet nog scherper'.
Bij de tien kilometer van de vrouwen ontmoette de soepel lopende winnares Hendrike Oosterhof nog minder tegenstand dan Maurice Smit. Ze had een voorsprong van meer dan zes minuten op nummer twee, Sariena Evertsz uit Delfzijl (45:13), en meer dan tien minuten op nummer drie, Henriëtte Edens uit Appingedam (49:21).

Opmerkelijk

De 4 Mijl, de middenafstand van de Eemsmondloop, werd gewonnen door Harie Pot uit Stadskanaal in 23:09. Hij werd gevolgd door Martin Tooren uit Bedum (26:24) en Gerben Zwerver uit Winsum (26:56).
Voor dit onderdeel hadden zich eenentwintig deelnemers ingeschreven, duidelijk minder dan voor de tien kilometer (139) en de vijf kilometer (69).

Een heel opmerkelijke loper werd gehuldigd als winnaar van die vijf kilometer: Tobias Stuut, tien jaar jong, was tussen bijna uitsluitend volwassen lopers de sterkste geworden in een tijd van 21:02. Tobias was uit Wagenborgen meegekomen met zijn vader, die de tien kilometer liep (48:07). 'Ik doe gewoon normaal mee', vertelde hij parmantig. En eerste worden was hem vaker gelukt, 'maar dan bij de kidsrun'.
Margje Bouwman, in het voorjaar bij Eemsmond Runners begonnen met hardlopen, maakte met haar 27:34 een heel mooi debuut op de vijf kilometer. 'Leuk', oordeelde ze zelf, 'maar ik weet niet of het een hobby gaat worden'. Het zou mooi zijn als het dat wel werd. Ze kan dan bijdragen aan meer concurrentie onder de snelle vrouwen van Eemsmond Runners, samen met Yvonne Miske uit Uithuizermeeden. Miske, na een onderbreking van enkele jaren dit voorjaar opnieuw aan het lopen gegaan, was zaterdag goed voor 27:43.
De laatste van de vijfkilometerlopers die zaterdag de finishboog passeerde, was Vera Kleinsmit uit Uithuizen. Net als veel anderen wil zij volgende week de 4 Mijl van Groningen lopen. De vijf kilometer van zaterdag was onderdeel van de voorbereiding, en was een succes. 'Ik had eigenlijk een schema met een minuut wandelen en negen minuten rennen, maar ik heb de hele afstand in één keer uitgerend, zonder wandelen. Net toen ik iemand wilde inhalen ging mijn veter los en dat gebeurde nog een paar keer. Ik dacht, als ik nu achteraan loop, moet ik het ook maar in één keer doen. Het gaat beter dan ik verwacht had.'

Organisatie

De Eemsmondloop van zaterdag was de vierde van de vijf lopen van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit van 2017. Op 21 oktober volgt nummer vijf, de Ekensteinloop te Appingedam.
In voorgaande edities van de Eemsmondloop speelden twee mannen van het eerste uur nog de hoofdrol, Meindert Sterenberg en Klaas Zijlstra. Vorig jaar gaven zij aan te willen stoppen. De loop was daarom deze keer georganiseerd door een voorlopig bestuur en veertig tot vijftig vrijwilligers, veelal uit de gelederen van loopgroep Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden, in samenwerking met het circuitbestuur en dankzij de medewerking van vele sponsoren.
De organisatie verliep soepel. De sfeer tijdens de loop was uitstekend en ondanks de regen was een uur nadat de laatste loper de finishlijn gepasseerd was, alles opgeruimd.
Voor de Eemsmondloop van volgend jaar wil het bestuur een stichting opzetten om de loop ook voor de toekomst te behouden.

-uitslagen Eemsmondloop Uithuizermeeden, zaterdag 30 september 2017
-foto's Eemsmondloop Uithuizermeeden, zaterdag 30 september 2017, deel 1
-foto's Eemsmondloop Uithuizermeeden, zaterdag 30 september 2017, deel 2


 

 

© 2021 Ommelander Loopcircuit

© 2021 Ommelander Loopcircuit
Joomla Templates by Joomzilla.com