In Uithuizermeeden gaat op zaterdag 30 september de 31e editie van de Eemsmondloop van start. Naar verwachting zullen bijna driehonderd deelnemers hun opwachting maken in wat een van de oudste lopen in de regio is. De start is als altijd bij de Bommelvijver maar voor het eerst aan de andere kant daarvan, op de hoek van Lijnbaan en De Bommel, schuin tegenover de plek waar lopers en publiek in de afgelopen jaren gebruik van maakten.

Door de wijziging van de startplek gaan lopers van de vijf en de tien kilometer snel uit elkaar, wat een rustiger wedstrijdverloop moet geven. Bijkomend voordeel is dat lopers eerder zicht op de finish krijgen dan in voorgaande jaren, toen het laatste stuk van Oudedijksterweg naar Gulden Akker liep. Er zijn daardoor langere eindversnellingen en wellicht boeiende sprintduels te verwachten.

De Eemsmondloop is door zijn lange geschiedenis een begrip in de loopwereld. Maar weinig dorpen in Nederland organiseren al zoveel jaren achtereen hun eigen hardloopwedstrijd. Waarschijnlijk zijn er nog minder die elk jaar ook een extra beker hebben voor de eerste inwoners die de finish bereiken. De man en vrouw die in Uithuizermeeden tot 'snelste Meijster' worden gekroond komen vaak uit de gelederen van Eemsmond Runners, de loopgroep die in het dorp is gestart en nu lopers trekt van Warffum tot Spijk. Dit jaar zullen veel ogen gericht zijn op Wegahta Kesete Hagos, een van oorsprong Eritrese hardloper die in Uithuizermeeden woont en zich bij Eemsmond Runners heeft aangesloten. Kesete Hagos heeft in korte tijd laten zien dat hij de potentie heeft om uit te groeien tot een serieuze bedreiging voor de toplopers in de regio.

Loopgroep Eemsmond Runners neemt dit jaar de organisatie van de loop over van grondleggers Meindert Sterenberg en Klaas Zijlstra. Zij namen vorig jaar afscheid nadat ze liefst dertig edities van de Eemsmondloop hadden georganiseerd.

De Eemsmondloop is de vierde loop van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit. De wedstrijdlopers leggen 10 kilometer af, twee ronden van 5 kilometer. Recreanten kunnen ook een enkele ronde van 5 kilometer kiezen, of de Meijster 4 Mijl (6,4 km). Het gehele parcours is afgesloten voor verkeer en op strategische posities staan verkeersregelaars. Langs het parcours staan twee drinkposten, bij de finish krijgen lopers fruit en een flesje water aangeboden.

De start van wedstrijd, recreantenloop en Meijster 4 Mijl is om 15.00 uur. De scholierenloop voor de basischooljeugd start om 14.00 uur.
De inschrijving is evenals voorgaande jaren in het Bommelhoes (Oudedijksterweg 22), van 13.00 tot 13.45 uur voor de jeugd en 13.00 tot 14.30 uur voor de volwassenen. De volwassen lopers krijgen een startnummer en een chip voor de tijdwaarneming.

Meer informatie op www.eemsmondrunners.nl


 

 

© 2021 Ommelander Loopcircuit

© 2021 Ommelander Loopcircuit
Joomla Templates by Joomzilla.com