Net als de voorgaande editie ‘s van 2016 en 2017, heeft Maurice Smit uit Delfzijl ook de Lopster Torenloop van 2018 op zijn naam geschreven. Afgelopen zaterdag werd door een kleine 275 sportievelingen aan de 13e editie van deze loop om de “Lopster Toren” deelgenomen. De Lopster Torenloop, inmiddels deel uitmakend van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, was na de loop in Stedum en Middelstum, de derde loop in dit circuit.

Onder prima weersomstandigheden, werd om zes uur onder de “Lopster toren” het eerste startschot gegeven voor de kidsrun. Zestig jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de zgn. NulpuntNul estafette plaats. Een zestal teams van Albert Heijn, De Wereldwinkel, Jeugdsoos Flits, Aristo Promotions, HUBO en Café De Lopster Kroon ging al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren. De bedoeling was om zo snel mogelijk, en met een nog zo goedl mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje te serveren aan het teamlid wat op het terras op het marktplein had plaats genomen. Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijk winnaar het team van De Wereldwinkel opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen van de winnaars van vorig jaar, Café De Lopster Kroon.

Even na zeven uur werd er door een kleine tweehonderd recreatieve en wedstrijdlopers aan de vijf en tien kilometer loop begonnen. In verband met enkele wegwerkzaamheden in de straten van Loppersum was MFAC Loppersum genoodzaakt de route ten opzichte van voorgaande edities iets aan te passen. Deze aanpassing deerde de winnaar van 2016 en 2017 echter niet. Wederom was het Maurice Smit uit Delfzijl die met een ruime voorsprong als eerste onder de start en finishboog op het Marktplein in Loppersum door ging om aan zijn tweede ronde van vijf kilometer te beginnen. Smit had in deze tweede ronde weinig tegenstand te duchten van de andere lopers. Hij kwam dan uiteindelijk met een mooie tijd van 34 minuten en 51 seconden als winnaar van de tien kilometer wedstrijdloop over de finish. Dit was een verbetering van vorig jaar toen Smit het parcours in 35 minuten en 10 seconden aflegde. Hij kon dan ook terug kijken op een zeer geslaagde loop en mocht zich uiteindelijk weer als winnaar van de Lopster Torenloop laten kronen. Op de tweede plaats bij de heren eindigde Martijn TerVelde (38.18) uit Groningen voor Harmen Stam uit Winneweer (40.16), die een mooie derde plaats mocht noteren.

Net als bij de mannen, had de loop bij de vrouwen dezelfde winnares als die van vorig jaar. Marjan Oostinga uit Eelde liet wederom zien dat zij zich prima in haar element voelt in de straten van Loppersum. Zij legde deze editie van de Lopster Torenloop af in een tijd van 41 minuten en 32 seconden. Het zilver was voor Delfzijlster Sarina Evertsz (42.24) en het brons was voor Renske Linstra (42.48) uit Appingedam.

Bij de heren 40+ werd Remco Oost (39.26) uit Kantens eerste, gevolgd door Lopster Arjen Kwint (44.34) en Gerben Zwerver (44.44) uit Winsum. Bij de heren 50+ werd Klaas Brouwer (39.29) uit Zuidbroek eerste, tweede was Erik van Dijken (40.49) uit Groningen en derde werd Jan van der Velde (40.53) uit Delfzijl. Bij de heren 60+ werd Menno Fritsma (43.22) uit Groningen eerste, tweede was Jan Henderik Polhuijs (45.52) uit Spijk en derde werd Roelof Berends (47.40) uit Oudeschip.

Bij de vrouwen 40+, werd de reeds genoemde Marjan Oostinga (41.32) uit Eelde eerste, Lopster Elise Kool (47.15) werd tweede en Wanda Evertsz (48.25) uit Delfzijl derde. De vrouwen 50+ werd een prooi voor Gonny Houtman (48.54) uit Winsum voor Aleida Groothoff (49.55) uit Winsum en Frouk van Dijken (52.55) uit Loppersum.

Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 km verlopen, hierbij was de snelste man Frank Berghuis (19.54) uit Groningen, en de snelste vrouw Suzan Haak (25.05) uit Loppersum.

De cheque van vijfenzeventig euro geschonken door Sporthuis Mossel uit Appingedam, vanaf dit seizoen door verloting onder de deelnemers te winnen bij iedere loop van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, ging naar Dick van den Berg uit Stedum.

De organiserende MFAC Loppersum kan terugkijken op een zeer geslaagde dertiende editie van de Lopster Torenloop.

De volgende loop in het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit is de minimarathon in Ten Boer op 10 september.

 

- uitslagen Lopster Torenloop, zaterdag 7 juli 2018
- foto's Lopster Torenloop, zaterdag 7 juli 2018 door Herman Rinket


 

 

© 2021 Ommelander Loopcircuit

© 2021 Ommelander Loopcircuit
Joomla Templates by Joomzilla.com